De Verhitte Non

Zojuist las ik mijn stukje van gisteren nog eens over en ik dacht: ‘dat had ik eigenlijk wat anders kunnen verwoorden. Wat simpeler.  Nu probeer ik er een spannend verhaal van te maken terwijl ik ook eenvoudig had kunnen zeggen: ‘jaren geleden had ik een nachtmerrie. Het was een gruwelijke nachtmerrie en ik heb nog lang bij allerlei als zeer goed bekend staande psychiaters rondgehangen om van mijn schuldgevoel af te komen,’ maar toen dacht ik: ‘nee, dat slaat natuurlijk nergens op. Ik ben nog nooit bij een psychiater geweest en ik heb totaal geen schuldgevoel over wat dan ook.’

Ik weet niet waarom ik droomde wat ik ooit droomde over Marilyn en ik vind het ook niet interessant.  Sterker nog: ik vind het bijzonder oninteressant. Ik geloof niet in onderliggende boodschappen. Ik geloof eigenlijk nergens in. Dat vind ik soms wat jammer want ik zou graag willen geloven maar het lukt me niet. Ik geloof niet in God hoewel ik vroeger altijd op katholieke scholen gezeten heb waar er – voor mijn gevoel althans – niets anders gedaan werd dan bidden. De scholen die ik bezocht werden bestuurd door zwaar overspannen nonnen die met verhitte gezichten permanent over de ‘zonde’ spraken en hoe meer er over gesproken werd, hoe nieuwsgieriger ik werd naar de ‘zonde.’

De zonde kon bestaan uit van alles en nog wat. Uit ijdelheid. Uit jaloezie. Uit hooghartigheid. Eigenlijk was alles een zonde. Dit geneuzel hoorde ik de Godganse dag aan. Dat bidden deden we natuurlijk ook met zeer grote regelmaat. Dit deden we voordat de school begon. Voor de pauze. Na de pauze en vervolgens als de school afgelopen was. Tussendoor zal er ongetwijfeld ook nog wel eens een gebedje gepreveld zijn. Tel hierbij ook nog eens de verplichte vlaggenparade op voor en na schooltijd (ik spreek over Paramaribo midden jaren ’80) en je ziet: mijn geluk was compleet.

Van de verhitte gezichten en het overspannen gedrag van de nonnen begreep ik niets. Later begreep ik er alles van. Aan de overkant van mijn school bevond zich namelijk de katholieke jongensschool waar het wemelde van de fraters en ik neem aan dat ‘de zonde’ na schooltijd in de praktijk uitvoerig bedreven werd.

God, wat dwaal ik weer af zeg. Ik wou het hier helemaal niet zolang over hebben. Ik wou het hebben over mijn stukje van gisteren maar die animo is nu ook helemaal verdwenen. In plaats daarvan ga ik eens een liedje hieronder zetten. Dat doe ik nooit, maar voor dit liedje wil ik graag een uitzondering maken. Het is een van mijn meest favoriete liedjes en wat mij betreft wordt het weer opnieuw een hit. Komt ‘ie:
(Je moet natuurlijk wel even klikken op ‘play’. En je geluid aanzetten 😀 )

Heerlijk! Telkens als ik dit liedje hoor ben ik helemaal happy! Goed, na hier weer van genoten te hebben begeef ik me nu naar beneden alwaar ik nu graag gewoon Nederlands: ga ik naar beneden om op de bank te hangen en om naar Downton Abbey te kijken. Ik zou willen dat ik terug kon gaan in de tijd. Wat zou ik graag op Downton gewoond hebben. Als ik dan toch ergens in moet geloven, dan maar in reïncarnatie. Maar dan wel in reïncarnatie met voorkeuren. Als dat mogelijk was, zou ik diepgelovig worden.

Om dit stukje, dat wederom nergens over gaat, toch maar weer een beetje behoorlijk af te sluiten, hieronder wat foto’s. Vanmiddag heb ik heerlijk gewandeld en het was zulk helder weer dat je in de verte zelfs de Waddeneilanden zag liggen. Het was een prachtig gezicht. Een mens zou er bijna gelovig van worden.

[nggallery id=20]

42 gedachten over “De Verhitte Non”

 1. Downton Abbey heb ik opgenomen, de kinderen kwamen eten. Maar ik zou niet in die tijd willen leven, en jij ook niet denk ik. Op dat landgoed wel ja, als een ander het betaalde! Ik droomde laatst ook iets absurds, ik was ergens in een tijd eeuwen terug beland. Nee, deze tijd is ook niet alles, maar terug wil ik (toch) niet.

 2. Ik zat vroeger op een soortgelijke katholieke school. Ik geloof alleen in de wetenschap en in de wet van de evolutieleer (wet van de sterkste).
  Verder wil ik even zeggen dat jij een geweldig goed oog hebt voor fotocomposities

 3. Gelukkig was onze RK niet meer zo in mijn schooltijd …Ik moet zeggen dat het een interessant thema heeft. Ik heb me door het geprevel van de godsdienstles niet van het geloof laten praten. …Nu geloof ik wel en dat is dat er meer is tussen hemel en aarde, heb dingen meegemaakt die ik liever niet wilde dat ik ze had gevoeld of inderdaad over had gedroomd uit eindelijk als het uitkwam was het een heel “naar wakker worden”, is het intuïtie ? Ook dat speelt mee…ieder is gelukkig vrij 😉

  Heerlijk vrolijke muziek en prachtige foto’s …zo zie je maar dat je stuk heel veel bevat::-D

  1. Rebelse Huisvrouw

   Het is waar Laura: als ik zeg dat ik nérgens in geloof ga ik erg kort door de bocht want dat klopt niet helemaal. Soms denk ik ook wel eens: ‘wat speelt zich allemaal af tussen hemel en aarde’ en ik hou van het idee dat er misschien wel meer zou kunnen zijn dan we vermoeden of kunnen bewijzen. Maar dat is iets anders dan de bijbel en het Adam & Eva-verhaal want daar geloof ik absoluut niet in!

   1. Dat laatste ben ik ook met je eens ….ik bezoek graag kerken als ik op vakantie ben en een kaarsje te branden. .maar ik heb in die zin ook geen “gevoel” , bij hun geprevel …We zeiden weleens de grootste “boeven zitten voor in de kerk”, dat wat ze mee bidden of preken in de kerk , hadden hun naasten zo lief dat ze zich te grootmoedig vonden andere te groeten of buiten het “potje pisten” …met andere woorden schijnheilig !
    Ik heb wel respect voor mensen die er hun troost in vinden , “leven en laten leven “. 😉

 4. Ja, dromen zijn moelijk op papier te zetten. Lekker stukje muziek en mooie foto’s. Met plezier langsgekomen op deze druilerige dag des Heere

 5. Nou, nee hoor, de wereld is prachtig, op vele plekken, en kent ook wel zijn lelijke kanten. Maar voor mij bestaat er geen god, ik ben er niet mee opgegroeit en heb er ook niks mee.

  1. Rebelse Huisvrouw

   Met het geloof is absoluut niets mis. Zolang het maar geen issue wordt en tot oorlogen leidt. Jammer genoeg gebeurt dat nogal eens…

 6. Ik kende het nummer niet maar het klinkt inderdaad erg lekker! Wat een prachtige foto’s trouwens! Ik moet ook nodig weer eens op pad met mijn camera maar ja, het blijft er helaas steeds bij…

 7. Gelukkig heb ik nooit met de zonde’s van verhitte nonnen of grijpgrage fraters te maken gehad, noch die van kosters, dominante ouderlingen of zalvende dominee’s.
  Maarten ’t Hart heeft prachtig geschreven over dat benauwende wereldje.
  Dowton Abbey is één van de dingen waar onze Angelsaksische buren zo goed in zijn, levensecht het verleden naar het heden brengen. Maar ook detectiveseries als
  Morse, Lewis en nog veel meer, ik geniet er elke keer van.
  Net zoals jouw foto’s, maar dat komt ook door het onderwerp. En dan de leeuwen, meer dan vierhonderd jaar oud… ik schiet elke keer in de lach als ik ze zie.

  1. Rebelse Huisvrouw

   Onze Angelsaksische buren zijn geweldig op dit gebied. Ik ben een paar keer in Londen naar het toneel geweest – ook dat was genieten. Ik ga binnenkort met Mr. Selfridge beginnen, schijnt ook erg leuk te zijn.
   Die leeuwen zijn geweldig hè! Ik heb ze gisteren alle 4 weer even goed in de ogen gekeken – ze kijken zo verwilderd, het blijft inderdaad komisch.

 8. Laat ons bidden…

  de meeste geestelijken hebben een donker kantje
  vooral de seksueel gefrustreerden
  die jaren biddend masturbeerden
  sommigen gebruik(t)en hiervoor een kinderhandje

  Lenjef

  1. Rebelse Huisvrouw

   Wat ben je op dreef Lenjef – meesterlijk is deze. Meesterlijk! Rauw tot op het bot en toch moest ik even glimlachen!

  1. Rebelse Huisvrouw

   Maar die zijn er natuurlijk ook, de positieve verhalen! Ik kan tenslotte zelf ook glimlachend terugkijken op mijn schoolperiode dus ik ben er geestelijk wel redelijk van hersteld 😀

 9. Eigenlijk weet je niet waarom je over bepaalde dingen droomt. Ik droomde lange tijd achter elkaar dat mijn tanden en kiezen uit mijn mond vielen. En omdat ik nieuwsgierig was wáárom ik daar over droomde ben ik gaan googlen. Stond er ergens dat het verliezen van tanden en kiezen in je dromen een soort van machteloosheid is voor situaties in je echte leven … tja je moet er maar opkomen 😉
  Overigens mooie foto’s van mooie idyllische plekjes (behalve de spoorlijn dan).

  1. Rebelse Huisvrouw

   Ja, als je af en toe leest wat de verklaring voor bepaalde dromen is dan sla je steil achterover. De spoorlijn moest er wel tussen, anders hield ik een gat over en dat staat niet mooi 😀

 10. Hele mooie foto’s!! Ik ben gek op wolkenluchten!
  Wij zijn NH opgevoed en geschoold, dus geen nonnen of paters wat dat betreft.
  Mijn oma zaliger was wel katholiek en zat op een nonnenschool. Zij had het altijd over zuster Hedwig, die haar extra te eten gaf omdat ze zo’n mager kind was.
  Lenjef’s schrijfsel vind ik erg grappig 😉
  Liefs Petr@

  1. Rebelse Huisvrouw

   Ja, met wolkenluchten krijg je de mooiste foto’s, aan zo’n strak blauwe hemel heb je niets, dan lijken al die foto’s een beetje hetzelfde. Ik vind Lenjefs schrijfsel ook geweldig, dat heeft hij weer knap bedacht!

 11. Volgens mij vonden nonnen destijds álle prettige kantjes van het leven zonde ….. ze hebben gelijk natuurlijk alleen was de zin niet compleet …”zonde om te missen” en dat wisten ze donders goed!

 12. Tja, die zonde… Mij werd zelfs verteld dat we allemaal in zonde geboren zijn. Dat heeft nog nooit iemand me goed kunnen uitleggen, laat staan aannemelijk!

 13. Soms wilde ik wel eens dat ik net als vroeger zo geloven dat ik nergens aan zou twijfelen. Maar goed het leven heeft dat anders bepaald en dat is maar goed ook.
  Mooie foto’s trouwens. Het enige wat ik van katholieke scholen weet is dat vroeger mijn oma daar in de buurt woonde en de christelijke school tegenover de roomse school kinderen elkaar altijd uitscholden. Daar waren zaken die niet goed waren maar ook bij ons in de kerk washet soms hel en verdoemenis en dat is misschien niet lichamelijk maar je kan er ook kinderen die gevoelig zijn er heel erg mee kwetsen.

 14. Ik ben ook niet gelovig. Maar ik geloof wel van onderliggende boodschappen van dromen. Ik droom zo eens in de zes maanden dat ik opgejaagd word door een leeuw. Zal wel voor angst staan, want verder heb ik niets met leeuwen.

 15. Maar Rebelse, dan schrijf je toch gewoon een stukje dat wel ergens over gaat. Overigens vond ik je stukjes best wel goed maar je bent zelf ontevreden. Schrijf je.
  Misschien eens een stukje in 200 woorden over één onderwerp.
  Ach, je weet het zelf het beste.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw