© Pixabay bride-1209731_1280

De Overheersende Vrouw

Vrijdag 26-04
Lief dagboek,
Met pa een dagje naar Terschelling! Was erg leuk – pa heeft daar vroeger op de zeevaartschool gezeten en bewaart bergen goede herinneringen aan het eiland, wat natuurlijk niet zo gek is. Hij wist nog veel te vertellen over vroeger en hebben maar liefst 8 km. gelopen, wat ik knap vond van pa.
23.45 uur. Ga naar bed. Man en vriend J. waren naar voetbal, toen ze terug kwamen hadden we het over het basisinkomen.
‘Iedereen zou een basisinkomen moeten hebben’ zei man. ‘Weg met het UWV, weg met al die tienduizenden ambtenaren die nu een vorstelijk salaris ontvangen om zich halfslachtig bezig te houden met WIA- Wajong- WAO- WWB- IOW- IOAW of IOAZ-uitkeringen’.
Vriend J. knikte. ‘Als je dat hele apparaat per direct opdoet moet dat basisinkomen mogelijk zijn. Kwestie van doorrekenen maar ja, dat zal wel weer te moeilijk zijn’.

Zaterdag 27-04
Koningsdag. Zag op tv dat het volk in Amersfoort massaal op de been was en huilde en juichte van geluk. Het was prachtig om te zien. Wat een genot.
Even stadje in maar vond het erg koud. Later kwamen oom H. en buuf Annie langs. Kregen het over de rechterlijke macht en over de lichte straffen die vaak in geen verhouding staan tot de zwaarte van het delict.
‘Die rechters valt natuurlijk veel te verwijten maar vergeet de psychologen niet’ zei oom H.
‘Hoezo de psychologen?’ vroeg buuf Annie afwezig.
‘Omdat de gemiddelde behandelaar een overjarige hippie is die mentaal ten onder is gegaan aan de spacecake. Hen kun je het eigenlijk niet kwalijk nemen – ze hebben zelf dringend hulp nodig. Feitelijk staan ze volkomen los van de maatschappij, de stakkers, en…’
‘Spacecake?’ Buuf Annie keek verbaasd, ze leek hier werkelijk nog nooit van gehoord te hebben.
‘O God mens’ kreunde oom H.

Zondag 28-04
06.40 uur. Werd net wakker en dacht: wat is een heug en wat is een meug? Ga het straks opzoeken, ga eerst proberen of ik nog een uurtje kan slapen.

Maandag 29-04
Ontlurkdag, met dank aan Klief die deze dag in het leven heeft geroepen! Op deze dag vragen wij, bloggers, aan jou, de lezer, om een reactie achter te laten – jezelf te ‘Ontlurken’ (wat klinkt dat smerig hè!). Kortom: vertel wat over jezelf – het lijkt me erg leuk om ook wat van jou te weten! (Hoeft niet veel te zijn natuurlijk! Desnoods gewoon iets als: ‘Ik ben Natasja en kom uit Peru’ – als voorbeeld dan hè 🙂 ).

De man van vriendin M. had een vreemde opmerking: ‘Laten we wel wezen’ zei hij. ‘De meeste mannen zijn binnen een relatie niets meer dan een Jan met de Korte Achternaam. We zijn verworden tot goedzakken, slappelingen die voornamelijk Ja & Amen knikken om te voorkomen dat het weer een lange strijd wordt die we toch altijd verliezen. We zitten onder de plak, wij allemaal’.
‘Ja, nu is het genoeg’ onderbrak vriendin M. hem. ‘Je moet niet altijd zo leuk uit de hoek willen komen want je begint wat sneu te klinken’.
Vraag me steeds vaker af of het wel goed gaat tussen hen.

Dinsdag 30-04
‘Stel dat je veel geld zou winnen, wat zou je kopen?’ vroeg ik net aan man.
‘Een auto met een open dak’ zei hij.
‘Wat vind jij nou zo leuk aan een auto met open dak?’ wilde ik weten.
‘Gewoon, de vrijheid. Rijden door de natuur en de wind die door je haar gaat’.
‘Als ik dat gevoel zou willen hebben kijk ik wel naar een mooie natuurfilm vanaf de bank met de föhn tegen m’n hoofd’ zei ik.
Man zuchtte.

Liedje dat ik al dagen in m’n hoofd heb zitten is ‘Don’t fear the reaper’ van Blue Oyster Cult. Waarom maken ze dat soort muziek nu niet meer?

Woensdag 01-05
Naar stadje, ook even naar Trekpleister. Stond bij de flessen bodylotion te kijken en hoorde een vrouw tegen haar man zeggen: ‘Weet je wat ik zo gek vind? Dat ik vooral in Nederland zo’n droge huid heb. Er wordt dan altijd geadviseerd om niet te douchen met zeep maar de werkelijkheid is volgens mij dat het water hier veel te hard is’.
‘Hmm’ zei de man ongeïnteresseerd.
19.15 uur. Ik had nog niet verteld dat nichtje T. en man W. ook in Friesland komen wonen!! Ze hebben vlak bij mij een huis gekocht  en op1 juli krijgen ze de sleutel. Leuk!! Nichtje T. is het nichtje bij wie we vroeger onze beroemde Nichtenweekenden hielden. Ze komt ook uit Suriname en het is een grappig idee dat we via diverse omzwervingen – Paramaribo – Amsterdam – Parijs (ik) – uiteindelijk hier in het Hoge Noorden belanden, dit alles in principe dankzij moe.

Donderdag 02-05
‘Wat ging de man van M. laatst tekeer hè?’ zei ik tegen man.
‘Vind je?’ zei man. ‘Ik denk dat hij in opstand komt tegen een overheersende vrouw, dat is heel wat anders. Kennelijk zit hij enorm onder de plak – geen man houdt dat vol’. Hij klonk ietwat verdedigend.
‘Heb jij ook het gevoel dat je…’
Wilde zeggen: ‘onder de plak zit?’ maar besloot niet door te vragen. Opeens had ik helemaal geen zin in het antwoord.

*****

11 gedachten over “De Overheersende Vrouw”

 1. Nou, dan eindelijk mijn reactie. Hallo, ik ben Irene, webdesigner, en blogger van het eerste uur (zeg maar). Vind jouw blogs altijd een verademing, en zeer inspirerend om ook eens buiten mijn comfortzone te bloggen… :-p

 2. Laat ik eens ontlurken… Ik ben Jacqueline, ik woon in Tilburg, ben schrijver & wou dat ik daar evenveel mee kon verdienen als met mijn werk bij een verzekeraar, dan zou ik met 1 van de 2 ophouden… ?

 3. Overheersend vrouwelijk…

  dat mannen
  tepels hebben
  komt door een onmiskenbare realiteit

  een foetus weet in het prille begin niet
  of men straks een piemel of spleetje ziet

  het mannelijke
  primeert niet
  op de prachtige vrouwelijke functionaliteit

  En de boer…hij ploegde voort, Rebelleke. 😀
  Lenjef

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw