station

De Nutteloze Mens

Vrijdag 18-01
Lief dagboek,
Vriendin M. en ik stonden aan het eind van de dag samen op het perron van station Leeuwarden te wachten en keken naar het Arriva treintje dat langzaam binnen kwam rijden toen ik opeens aan vroeger dacht, aan de dagen dat ik op het Amstelstation in Amsterdam stond te wachten en er met grote vaart een sneltrein voorbij reed. ‘Ik deed dan altijd een paar passen naar achteren’ vertelde ik aan M. ‘Ik vond het op de een of andere manier erg beangstigend en dacht: als ik maar niet per ongeluk voor die trein spring. Dacht jij dat soort dingen nooit?’
M. staarde me verwilderd aan. ‘Ik vind jou soms wat verward’ zei ze. Ze klonk een beetje angstig.
Het is me deze week trouwens als twee keer overkomen dat ik niet goed uitgecheckt heb op het station. Irritant.

Zaterdag 19-01
Naar Franeker en overheerlijk hazelnootschuimgebakje (mooi scrabblewoord!) bij bakkerij Van der Kloet gegeten. Ging gisteravond om 22.30 uur al naar bed. Jeetje, de leeftijd begint nu wel genadeloos toe te slaan geloof ik.

Zondag 20-01
Vandaag over een week gaan vriendin L. en ik weer naar Malaga dagboek! Is het erg gek dat ik me nu al verheug op de overheerlijke Latte bij café Central op het Plaza de La Constitución en op de tapas bij Casa Lola? Ik kon gisteravond haast niet slapen van pure opwinding!

21,10 uur. O rampspoed dagboek: het is uit tussen oom H. en buuf Annie. Wat is dit ontzettend triest, jammer en ongezellig. Belde buuf Annie even om te zeggen dat ik hoopte dat we gewoon contact met elkaar zouden houden en ze hier altijd welkom is en ze komt binnenkort even alleen op bezoek. ‘Ik heb het even gehad met die oom van je’ verzuchtte ze. ‘Niemand is bestand tegen zoveel cynisme en sarcasme’.
‘Dat is de familiehumor’ legde ik uit. ‘Daar zijn we allemaal mee behept’ maar buuf Annie vond het ‘allesbehalve fraai’.

Maandag 21-01
Verjaardag broer. Gefeliciteerd jongen. Vandaag zou je 52 geworden zijn. Hebben jij en mam het een beetje goed daarboven? Ik draaide vanochtend vroeg al ‘Crime of the Century’ van Supertramp, speciaal voor jou, heb je het gehoord? Telkens als ik dat lied hoor zie ik ons in gedachten in ons huis in Suriname terwijl de honden blaffen, de kinderen uit de buurt lachen, mama piano speelt, pap gras maait, het zonnetje schijnt, de wind zachtjes door het huis heen waait en…ach ja.

Dinsdag 22-01
19.25 uur. Moet voor mijn opleiding doktersassistente de lastigste termen onthouden, zoals ‘ossa metacarpalia’, ‘vertebrae lumbales’ en dat soort kreten. Kan dat echt niet wat vereenvoudigd worden jongens? Dit is toch geen doen?
21.40 uur. Ik vind het werkelijk shocking dat ik ’s ochtends vroeg nog steeds zoveel kinderen in het donker op de fiets zie. Kan echt niet. Die losse lampjes kosten niks bij de Action, waarom…
23,15 uur. Ben vergeten wat ik wilde zeggen omdat dochter belde. Tijdens het gesprek liet kind het woord ‘ondisrespectvol’ vallen. Ging er nog serieus op in ook en begon kind fanatiek te corrigeren. ‘Het is een grapje’ verzuchtte kind. ‘Jij snapt werkelijk nooit wat’. Hm.
De omgeving van het station is trouwens wel erg mooi geworden.

Woensdag 23-01
Het liedje dat ik sinds eergisteren in m’n hoofd heb is trouwen ‘Eres Tu’ van Mocedades. Om dat liedje alleen al vind ik het jammer dat ik geen Spaans spreek – had het graag uit volle borst mee gegalmd.

Donderdag 24-01
Had het met vriend P. (de filosoof) over Novartis, het bedrijf dat de prijs van z’n medicijn verzesvoudigd heeft.
 ‘Ach ja’ gaapte P. ‘Alles en iedereen streeft naar winstmaximalisatie, zelfs enkele lieden van het koninklijk huis. Kijk maar naar de kunst die nu op een veiling aangeboden wordt. Mensen hebben kennelijk nooit genoeg’.

Na het gesprek sloeg ik afwezig een minuscuul vliegje weg dat tegen mijn beeldscherm plakte. ‘Wat is in Hemelsnaam het nut van zo’n achterlijk vliegje?’ vroeg ik me afwezig af. Toen, met een schok, alsof ik een wereldontdekking van formaat had gedaan, dacht ik: wat is in Hemelsnaam het nut van De Mens? Nu, vele uren later, ben ik daar nog steeds niet achter.

*****

 

11 gedachten over “De Nutteloze Mens”

 1. Leed en verdriet deze week.
  Maar ook iets om naar uit te kijken.

  Nemen jullie extra lege koffers mee naar Malaga?
  Ik reken erop dat je veel zonneschijn en een goed gemoed mee terug zult nemen.

  Even winter is wel lekker.
  Maar een vooruitzicht op zonneschijn is nog beter.

  Ik wens je veel voorpret, pret en napret toe.

  Vriendelijke groet,

 2. Homo sapiens

  mensen maken zichzelf graag wijs dat ze belangrijk zijn
  op een stofje in het heelal
  draaiend rond een vuurbal
  primaten omringd door donkere nevels en schone schijn

  Moge het vertrek het verblijf en de terugreis de bron van leuke verhalen zijn, Rebelleke. 🙂
  Lenjef

 3. Elkaar, na bijna een halve eeuw, weer eens zien en spreken. Ervaren dat je qua innerlijk en uiterlijk heel veel overeenkomsten deelt zonder het te weten. Het ”ont”moeten is dan wel iets heel moois. 🙂 Groetjes Frank

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw