© Pixabay gothic-3173129_1280

De Lichtgidsen

Zaterdag 17-06
Lief dagboek, vandaag gingen we naar het straatfestival toe. Wat was het allemaal feestelijk in het stadje! Bij Blokker een Senseo-apparaat gekocht, een mintgroene. Twijfelde eerst over de kleur maar hij staat heel leuk.

’s Avonds lang aan de telefoon met vriendin G. Nu duidelijk is dat het huwelijk echt voorbij is komen de verhalen. ‘Hij zat ’s avonds altijd uren achter zijn computer’ vertelde G. ‘Eerst dacht ik dat hij voor zijn werk bezig was. Later ontdekte ik dat hij naar blote dames zat te kijken. Gek, dat zoiets dan toch wat met je zelfvertrouwen doet hè? Want ondanks het feit dat hij me verzekerde dat hij ‘liever binnen naar onschuldige foto’s op de computer keek dan buiten van alles uithaalde’ was er wel iets geknakt’.
Ik luisterde met een half oor en merkte dat ik begon te knikkebollen totdat G. vertelde dat hij met een vrouwelijke collega pikante fotootjes via Whatsapp uitwisselde.
‘Ook toen zei hij dat het allemaal onschuldig was’ zei ze. ‘En ik geloofde hem’ fluisterde ze er achteraan.
Ik zuchtte gelaten toen ze dat vertelde. Sommige vrouwen pikken en geloven ook werkelijk ALLES heb ik gemerkt. Ze zijn gewoon een schande voor de rest van de vrouwen.

Zondag 18-06
Gefeliciteerd met Vaderdag lieve pap! Had speciaal voor Vaderdag appeltaart gebakken. Omdat oven in het begin veel te hard ging en de taart al bijna verbrandde zette ik hem stuk lager. Gevolg was dat geen enkel stukje appel zacht was geworden. Met een flinke dot slagroom eroverheen was ‘ie wel lekker maar het was niet m’n beste taart. Het was een heerlijk dag. Zaten buiten en stonden regelmatig stil bij de verdrietige Vaderdag van vijf jaar geleden. We wisten toen dat het de laatste Vaderdag zou worden waarbij broertje aanwezig zou zijn.
We bleken ons vergist te hebben broertje – ook dit jaar was je de hele dag aanwezig en het voelde alsof je heel dichtbij was!

Maandag 19-06

Zojuist kreeg ik – voor de tweede keer – een e-mailtje van medium Amanda waarin ze me op het hart drukte ‘deze kans niet aan mijn neus voorbij te laten gaan. Haar lichtgidsen hebben haar gisternacht namelijk verteld over mij. Er staat me iets heel moois te wachten, iets dat mijn leven zal veranderen’.
Je snapt dagboek, dat ik razend nieuwsgierig ben. Wat zouden de lichtgidsen over mij verteld hebben? En hoezo zal mijn leven door dat mooie veranderen? En als ik niet reageer op medium Amanda’s e-mail, gaat dat mooie dan niet door? En hoe weten die lichtgidsen überhaupt van mijn bestaan? Zou iemand daarboven dat hebben doorgegeven? En wie dan? Lastig hoor, al die vragen.

Dinsdag 20-06
Wat is dat een beschamende discussie trouwens dagboek, die waarin er zoveel mensen upset zijn omdat Arie Boomsma een foto van zijn dochtertje met afgeplakte tepeltjes op Instagram plaatste. Wat een schandaal dat je je als ouder moet verantwoorden omdat je je eigen kind niet bloot wilt stellen aan de eventuele meeglurende perverseling. Bovendien: het is ZIJN kind. Mag hij zelf weten welke foto’s hij van zijn dochter deelt en HOE hij dat dan doet? Of moet hij in het vervolg eerst de labiele, krijsende meute raadplegen? Bah.

Woensdag 21-06
Met vriendin M. mee naar MCL, ze moest er even heen. Kan iemand me trouwens uitleggen waarom de eerste afslag richting Leeuwarden centrum ‘Leeuwarden Noord’ heet? Een buitenstaander denkt natuurlijk: ik wil niet naar Leeuwarden Noord, ik wil naar het centrum. (Dus mensen van buitenaf die via de Afsluitdijk naar Leeuwarden centrum willen: u kunt gewoon de afslag Leeuwarden Noord nemen hoor! Is veel eenvoudiger!).
Om het nog gemakkelijker te maken (not) moet je voor het MCL vanaf Harlingen richting Drachten nemen, een stukje omrijden dus. Wat zou hier nou achter zitten? Denken ze dat we gek zijn?
‘Nee hoor’, zei vriendin M. ‘Het is veel simpeler. Ze denken: het maakt niet uit of je moet omrijden of niet, je moét en zal over die nieuwe weg gaan’.

Vriendin M. is trouwens de wanhoop nabij dagboek. Haar buurman – de weduwnaar die zo koketteert met zijn verdriet inzake zijn overleden echtgenote – staat bij tij en ontij onverwacht voor de deur. ‘Ik ben altijd heel gastvrij’ verzuchtte M. ‘En ik heb niks tegen spontaan bezoek maar om nu telkens met iemand die ik weinig te melden heb een paar uur door te brengen vind ik wat vermoeiend’.
‘Kun je niet tactvol zeggen dat je hier geen zin in hebt?’ vroeg ik maar M. schudde neerslachtig haar hoofd.
‘Nah’ snikte ze. ‘HOE vertel je iemand tactvol dat je niet wil dat hij telkens onverwacht voor de deur staat? Dat is onmogelijk’.
Nu zal M., telkens als hij voor de deur staat, roepen dat ze op het punt stond de deur uit te gaan. ‘Misschien dat dat helpt’ hoopt ze.

Donderdag 22-06
Dochter en vriend logeren hier paar daagjes, is fijn. Ben net binnen en steek wat lichtjes op. Wat wordt het opeens donker! Had zo gehoopt dat het tot december warm en zonnig zou blijven maar nee, dat was natuurlijk weer teveel gevraagd.

15.30 uur. Lees net dat VVD, CDA, D66 en CU morgenmiddag met meneer Willink gaan praten over de formatie.
‘Wat denk je, wordt dit wat?’ vroeg ik aan man die aan kwam lopen.
Man begon te grijnzen. ‘Wat is het toch een klucht geworden hè’, lachte hij smalend. ‘Ik wens meneer Willink veel succes maar ik heb er een hard hoofd in’.

Ik denk dat ik medium Amanda op dit olijke gezelschap afstuur. Dat zal ongetwijfeld helpen. Op de een of andere manier heb ik namelijk het gevoel dagboek, dat de lichtgidsen voor dit clubje veel meer kunnen betekenen dan welke informateur dan ook.

column-2017-06-23

7 gedachten over “De Lichtgidsen”

 1. En waarom moet A Boomsma dan per se een foto van zijn blote dochtertje plaatsen? Krijgt hij over een jaar of twaalf geheid gedonder mee (met haar, durf ik te wedden). O, nu ook al? Tja.
  Zo’n soort appeltaart heb ik ook eens gebakken. Keiharde appel is gewoon niet lekker. Tegenwoordig leg ik, als het te hard dreigt te gaan, een velletje aluminiumfolie (moeilijk woord 😉 ) over de taart. Dat helpt. Werkt als een deksel en appels worden gewoon gaar.
  Fijne week weer!

 2. Ellie Schmitz

  Medium Amanda heeft ook mij benaderd en veel beloofd, daar de lichtgidsen haar allerlei moois voor mij hadden ingefluisterd. Ook ik vraag mij af of het aan mijn neus voorbijgaat als ik niet reageer. Daar ben ik nou nieuwsgierig naar! Goed idee van jou Amanda op heer Willink af te sturen ?
  En hier vaderdag gevierd met tompouce, een lekkernij waarvan mijn vader genoot en zo was hij er ook een beetje bij. Zouden er in de hemel tompouces zijn, ik neem aan dat er een hemel voor alle lieverds van deze aardkloot is. Weer genoten van je week!!

 3. Die Amanda heeft het wel erg druk. Ze was ook hier.Ja daaaaag.
  Ik mis hier oom H. Haha hij zou zelf met haar naar Willink zijn gegaan.
  Dat gezeur van vriendin M. zou ik zo moe van worden.Eerst prijsde ze haar man de hemel in en nu de hel.
  Die overbuurman komt aan de verkeerde deur stuur hem naar Amanda wie weet hoe gelukkig hij dan wordt.
  Tot volgende keek op de week:-)

 4. Ik ben zielig, de lichtgidsen hebben blijkbaar niets over mij gezegd, nou ja, je hebt vast gelijk , lichtgidsen kúnnen beter op het binnenhof een lichtje doen opgaan!

 5. En toen was er licht…

  lichtgidsen wijzen soms de weg in donkere stormen
  als bakens naar een ongezien gelukkig leven
  op een moment dat men het op wou geven
  allicht zijn ze de verbeterde versie van glimwormen

  Lenjef 😀

 6. Dank allen, voor jullie reactie! Nog een gezellige avond (het blijft maar grijs hè?), voor later alvast lekker slapen (dat is dan wel weer fijn als het zo grijs is 😀 😀 ) en alvast een heel mooi en goed weekend!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw