© Pixabay moon-2285628_1280

De Lafbek & de Horoscoop

Lief dagboek,
En opeens zitten we in 2019! Het geeft altijd een opgeruimd gevoel vind ik, zo’n heel leeg jaar dat voor je ligt. Alsof je opeens een keurig opgeruimde kledingkast hebt. Mijn boompje tuig ik morgen af en dan vind ik het wel weer welletjes voor voorlopig. Op naar het gewone leven, voor zover dat überhaupt ‘gewoon’ te noemen is. Hoe dan ook, nu is het weer even tijd voor mijn dagboek en ik begin bij:

De Kerstdagen:
Vrolijk kerstfeest lieve moe & broer. Ik weet niet waar jullie nu zijn maar ik hoop dat jullie ook mooie dagen hebben. Bij ons was het natuurlijk een beetje vreemd – de eerste kerst zonder jou mam – maar toch hebben we er wat van gemaakt. En de bitterkoekjespudding is mislukt.

Vrijdag 28-12
Dagboek, ik blijf het me afvragen: waarom heeft Harlingen geen ondergrondse tunnel gekregen? Nu zitten we opgescheept met een bak die de stad nog steeds in tweeën splijt. Ik begrijp het niet. Voor een paar centen meer had je van Harlingen één geheel kunnen maken.
‘Dit is een vreemdsoortig gebrek aan visie’ mopperde ik tegen man toen we door de bak reden.
‘Je weet wat onze Lachende Leider zegt’ zei man. ‘Visie is als een olifant die het uitzicht belemmert’.
Die uitdrukking van onze LL ken ik wel dagboek, maar waarom krijg ik toch telkens het idee dat er juist totaal geen sprake is van uitzicht? Integendeel: in mijn verbeelding huppelt Het Pluche permanent naakt en geblinddoekt in het rond.

Zaterdag 29-12
Naar de crematie van oom C., de broer van pa en mijn vriend en oom, in die volgorde. Oom C. was een man die diep nadacht over de zin en onzin van het leven en we hebben veel gesprekken gevoerd over, wat hij altijd noemde, de Kosmische Vergissing. Wat heb ik veel van je geleerd lieve C.! Rust zacht. Ik hoop dat, waar je nu ook bent, je fijne gesprekspartners om je heen hebt.

Zondag 30-12
Man is behoorlijk verkouden. Voelde even of hij verhoging had. ‘Niks aan de hand’ zei ik geruststellend toen hij me vragend aankeek. ‘Dit is je normale hoge bloeddruk-temperatuur’. Moest erg om mezelf lachen. Man bekeek me meewarig.
Het Liedje van de week is trouwens van Frank Lucas: Good Thing Man. Het is hier in Nederland niet zo bekend maar o dagboek, wat is het toch een heerlijk liedje.

Maandag 31-12
14.00 uur. Nichtje T. en man W. zijn er. We gaan zo naar het stadje.
17.10 uur. Net thuis. Hebben weer bij Daan koffie gedronken.
17.46 uur. Vorig jaar om deze tijd zaten we in het ziekenhuis en hoorden we dat moe veel zieker was dan we dachten. Zelfs toen, op dat moment, was ik ervan overtuigd dat we een jaar later gewoon samen zouden zijn…
21.05 uur. Lang aan tafel gezeten en gesmuld van de pom die ik gisteren gemaakt had.
03.20 uur. Ga naar bed. Was gezellig avondje en ik wens een ieder die dit leest een mooi, goed, gelukkig en vooral gezond nieuw jaar toe!

Dinsdag 01-01
Hmmppfff. Ben een klein beetje brak. Ik had me nog zo voorgenomen om rustig aan te doen met de cava en de champagne en de appelflappen maar gaandeweg raakte ik dat goede voornemen kwijt.

Woensdag 02-01

17.20 uur. Net binnen, boodschappen gedaan. Moest lachen toen ik de hoeveelheid flessen bij de glasbak zag.

23.30 uur. Oom H. en buuf Annie zijn net weg. Ze kwamen even nieuwjaarsborrel halen en ik had voor de gezelligheid toch maar weer appelflappen gebakken. Keken verbijsterd naar Rob Jetten die bij Jinek vertelde dat een gezin dat moeite heeft om een dure elektrische auto aan te schaffen, 6.000 euro subsidie kan krijgen.
‘Jij was gisteren misschien je goede voornemen kwijt maar bij D66 zijn ze hun verstand definitief kwijt’ bromde oom H. ‘Nederland is zo doorgeslagen met dat gedoe om het klimaat dat we binnenkort geld moeten lenen voor auto’s, hybride warmtepompen, elektrische warmtepompen, de isolatie van ons huis, zonnepanelen en ga zo maar door. Dit land is een open inrichting geworden, ik blijf het zeggen. En de échte vervuilers laten ze met rust, de lafbekken. Enfin, op naar de nul zetels zullen we maar zeggen’. Oom H. propte nog een appelflap in zijn mond en glimlachte vergenoegd.

Donderdag 03-01
23.46 uur. Ga naar bed. Volgens mijn horoscoop zou ik vaker voor sportieve activiteiten moeten kiezen: fietsen, wandelen, joggen, zwemmen, skeeleren. Het idee alleen al. Ik weet niet wat 2019 allemaal nog brengt maar met zoveel flauwekul kan mijn jaar eigenlijk nu al niet meer stuk.

***

8 gedachten over “De Lafbek & de Horoscoop”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw