three-kings-1863840_1280

De Hekkensluiter

Zaterdag 09-12
Naar kerstmarkt – wat zag de Zoutsloot er weer fantastisch uit. ‘Wat zou je doen als je nu een portemonnee vond met daarin 100.000 euro?’ vroeg vriendin M. toen ze me op de grond zag turen naar iets dat in de verte leek op een goed gevulde portemonnee.
‘Houden waarschijnlijk’ antwoordde ik. ‘Als er 100.000 euro inzit weet je dat het crimineel geld is – dan mag het wel’.
Volgens vriendin M. is er iets goed mis met mijn morele kompas.

Zondag 10-12
Vriendin G. (die aan het scheiden is) was vandaag weer intens verdrietig. ‘Ik ben veel kwijtgeraakt het afgelopen jaar’ snikte ze. Hiermee bedoelde ze voornamelijk haar overspelige echtgenoot.
‘Hmmm’ murmelde ik en liet haar snikken.
‘Ik hoop dat het komende jaar me meer geluk brengt’ zei ze op gesmoorde toon en staarde naar haar trouwfoto.
‘Och’ antwoordde ik monter. ‘Geluk, geluk…wat is geluk nou feitelijk? Het is hooguit de afwezigheid van ongeluk’.
G. deed alsof ze me niet hoorde en snikte door.

Maandag 11-12
Code rood. Het sneeuwt en heel Nederland is in rep en roer. Wat moeten we in hemelsnaam doen als het écht koud wordt en écht sneeuwt? Ik voorzie een totale catastrofe.

Ik hoor de laatste tijd trouwens op tv en radio wel eens iemand van Het Pluche kwaken ‘dat het nog nooit zo goed gegaan is in Nederland’. Dagboek: waarop wordt deze stelling gebaseerd? Hebben ze werkelijk geen idee wat zich in de samenleving afspeelt? Er leven een miljoen mensen van een uitkering, de gepensioneerden hebben al bijna 10 jaar lang geen verhoging gehad vanwege de rekenrente, de leraren staken, er is vanwege tekorten grote onvrede bij de politie, er is grote onvrede bij mensen in de gezondheidszorg, de wachtlijsten worden steeds langer, er is een enorm tekort aan huisartsen, jongeren kunnen niet meer aan een woning komen vanwege de zware hypotheken en te dure huurhuizen, het aantal zzp-ers neemt schrikbarend toe (waarvan een groot deel onder de armoedegrens leeft) en toch ‘is het nog nooit zo goed gegaan in Nederland?’

Gestoomde bloemkool met gebakken zalm gegeten. Was lekker. Man bakte eieren voor zichzelf.

Dinsdag 12-12
Het wordt steeds gekker met de helpdesks uit India. Zojuist werd ik wéér gebeld, ditmaal door ene Richard die mijn pc ‘weer als nieuw kon maken’. Hij was heel enthousiast hierover. ‘It will be even better than new madame!’
Richard en ik voerden vervolgens een genoeglijk telefoongesprek hoewel hij na een minuut of tien, toen ik vroeg of hij van dieren hield en zijn vader niet al te vaak dronken was, wat ongeduldig werd. Daarom fantaseerde ik maar vlug dat mijn man ict-er was. ‘He is always fixing my computer’ maar, voegde ik eraan toe: ‘I shall tell my husband that I have a total stranger on the phone who can help me. After all: who wants a professional in the house if Richard from India can help??’ Het werd stil aan de andere kant van de lijn.
‘Richard? Richard? Hallo? Richard, is that okay with you? What do you suggest?’ vroeg ik.
‘I suggest you jump from the roof” schreeuwde een plotseling uitzinnige Richard en hing op. Dit is echt een beetje onbeleefd.

Woensdag 13-12
Dagboek: D66 en CDA pleiten voor een verbod op cv-ketels op gas want ‘dat is beter voor het klimaat, voor Groningen en voor de portemonnee’. Dat huishoudens op kosten gejaagd worden omdat ze andere energiebronnen moeten gaan gebruiken daar hebben ze het voor het gemak niet over en ook over de grote exporten van gas naar Italië, België en noem maar op wordt angstvallig gezwegen.
‘Natuurlijk horen we daar niets over’ zei man schouderophalend toen ik dit onderwerp aansneed. ‘Er zijn langdurige contracten afgesloten tegen lage prijzen – in Groningen gaan ze gewoon door met de gaswinning, ze zullen wel moeten. In de toekomst willen ze misschien zelfs boven Terschelling naar gas boren’.
Jaja. En wij moeten af van de gasketels ‘want dat is beter voor het klimaat en voor Groningen???’ Haha.

Donderdag 14-12
Straks is het weer Kerstmis! Dan vieren we de geboorte van Jezus oftewel de geboorte van een mooi sprookje. Ik blijf me erover verbazen dagboek, dat niemand het heeft over de geboorte van Zeus, Attis, Mithra, Osiris, Krishna, Dionysus, Budha Sakia en nog veel meer mythologische figuren die, net als Jezus, ook hun verjaardag vierden op 25 december en een moeder als maagd hadden. Ook hadden ze een ster in het oosten, 12 apostelen, werden ze aanbeden door 3 koningen, verrichtten ze wonderen, werden ze aan het kruis genageld en herrezen ze na 3 dagen. Toevallig hè dagboek? Jezus is de hekkensluiter, degene wiens verhaal vandaag de dag nog verteld wordt maar ooit waren er anderen. De symboliek achter de geboorte, dood en herrijzenis was dat vanaf 21 december de dagen weer gingen lengen: Het Licht kwam eraan.

In principe wachten we nu dus gewoon op de volgende Messias; die zal er ongetwijfeld komen. Misschien is hij er al. Misschien is het wel de man van vriendin M. Hij is ook op 25 december geboren en noemt zichzelf altijd ‘Het Licht’.
O God. De gedachte alleen al. Wat een ramp zou dat zijn.

14 gedachten over “De Hekkensluiter”

 1. Ondanks de bij tijd en wijle ook wat droevige ondertoon en het geheel terechte gemopper op de politiek heb ik weer kostelijk genoten en even zo smakelijk gelachen. Het is een mix waar ik wel pap van lust.

 2. Misschien mijn zoon wel, één dag na Kerstmis geboren en doet iets met “celletjes” wie weet wat hij eruit weet te onderzoeken en je begrijpt, je kent mij tenslotte dat hij onbevlekt ontvangen is. .

 3. Nou zeg…Ik heb al twee reacties gegeven maar hij blijft niet “plakken” op je blog.
  Ik ben voorstander om Kerst om te vervangen door het feest van de terugkeer van het Licht. Van Moeder Natuur kunnen we tenminste op aan…
  En die 100.000 euro zwart geld zou ik ook zelf houden. Delen?
  Lieve groet

  1. Heb ik ook vaak – dan tik ik een reactie en dan lukt het niet. Nu kopieer ik altijd de tekst vooraf. Als ik dan op verzend druk en ik de foutmelding krijg ga ik terug en plak ik de tekst, hoef ik in elk geval niet opnieuw te typen. Ik heb geen idee waar het aan ligt, raar hè? Veel liefs!

 4. Wakker schudden

  omdat mensen
  snel vergeten
  en dat zou de alwetende god toch moeten weten

  stel ik voor om elk schrikkeljaar
  en dit tot de voorlaatste zondaar

  een kind van hem
  stevig te laten schudden
  aan de beleidsvoerders hun ingedommelde geweten

  Godzijdank ben ik een atheïst. 🙂
  Lenjef

 5. *grinnik*
  Die man uit India hebben wij ook weleens aan de telefoon gehad. Een keer heel hard fluiten (met scheidsrechtersfluit) wil ook weleens helpen. Hier heeft hij in ieder geval nooit meer teruggebeld! (doof geworden natuurlijk, wat altijd vervelend is als je een bellende functie hebt…. *schater*)

 6. Dank allen, voor jullie reactie! Nog een fijne avond, voor straks lekker slapen en natuurlijk ook alvast hele fijne kerstdagen! Het zal wel niet gaan sneeuwen maar dat geeft niet – lekker binnen bij de kachel is het hoe dan ook gezellig! (Of bij de verwarming 🙂 ).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw