© Pixabay old-1716434_1280

De Gouden Reaal

Natuurlijk ligt het aan mij. Dat wil ik heus wel geloven. Iedereen die het niet met me eens is zal ook wel roepen dat het aan mij ligt. Laten we het daar dus maar op houden. Ik ben een rebellerend anarchistisch, dwars om zich heen schoppend stuk onbenul. Als je het zo wil stellen, prima.

Maar dan nog steeds begrijp ik niet waarom iemand 550.000 euro per jaar moet verdienen en al helemaal niet in dit geval. Serieus.

Neem nou die SNS Reaal Bank. Die bank stond op springen, dreigde met een megaklap om te donderen. Een tweede debacle à la DSB Bank hing in de lucht. Een kleine bankrun was al gaande. Andere banken, die eerder overeind waren gebleven dank zij MIJN geld (immers: het staatsgeld is ONS geld) mochten de SNS Bank niet helpen. (Met geleend staatsgeld kun je inderdaad niet een andere bank gaan helpen, dat hierover überhaupt gediscussieerd werd is mij nog altijd een raadsel. Als ik geld leen van Pietje ga ik dat niet aan Janneke uitlenen die er een potje van gemaakt heeft, nee, ik betaal het zo snel mogelijk terug aan Pietje). Maar goed, nu dus de SNS Reaal Bank. De bank dreigde om te vallen en kreeg vandaag Staatssteun. Maar liefst 3.7 miljard gaat erheen.

Er werd vervolgens een nieuwe topman aangesteld die het riante salaris toebedeeld kreeg van maar liefst 550.000 euro. Per jaar. Betaald door de Staat. Halleluja, het is weer zover: voor de zoveelste keer zijn we de klos van het (graai)systeem en mogen we aanschouwen hoe er wederom een bestuurder een godsvermogen gaat verdienen. Met het dalen van het vertrouwen in de staat en in de banken stijgen de salarissen naar ongekende hoogtes, dat blijkt maar weer.

Aan alle kanten worden we door dit kabinet gepakt met belastingverhogingen en pensioenverlagingen maar Mark vindt dit een mooi salaris. Hij vindt de discussie hierover dan ook echt idioot: ‘Je neemt een onverantwoord risico als je te laag gaat zitten. Dan vind je de goede persoon niet.’
En hij vervolgt: ‘Als we gaan zoeken naar een topman en daarbij tevens de Balkenendenorm hanteren is de kans te groot dat je de juiste persoon niet vindt. Dan is goedkoop duurkoop. Het is een marktconform salaris, en nog veel lager dan bij andere banken in de sector.’ (Ja Mark, dat laatste is ons inderdaad wel duidelijk).

Je zou zeggen: waarom gaat de Balkenendenorm hier niet op. Toch? Dat was ooit eens bedacht, die hele Balkenendenorm. Nou, die norm kan in dit geval niet opgaan. Bij de SNS Reaal werken er namelijk heel erg veel onderknuppels die allang vér boven die Balkenendenorm verdienen. Als nieuwe directeur kun je natuurlijk niet minder gaan verdienen dan de gemiddelde onderknuppel.

Wat ik me altijd afvraag is: wat doe je voor dat geld? De nieuwe topman, Gerard van Olphen, gaat een kapitaal verdienen. Van MIJN geld. Ons geld. Staatsgeld. Maar wat doet de man voor dat geld?

Volgens mij kun je je dat zo het beste voorstellen: ’s ochtends komt de man binnen sloffen. Mompelt goedemorgen naar het welwillend onderbetaald personeel. Gaat achter zijn bureau zitten. Duikt in zijn krantje. Belt en vraagt waar de koffie blijft. Gaat verder met zijn krantje. Belt om nog een kopje koffie. Leest weer verder. In zijn krantje.

Ervan uitgaande dat een jaar zo om en nabij 200 werkdagen heeft (365 minus weekenden en vakantiedagen) betekent dit salaris in de praktijk dat de man 2.750 euro per dag verdient. TWEEDUIZENDZEVENHONDERDVIJFTIG EURO. Per dag. Van ONS geld. Het is om je helemaal gek te lachen als het niet zo in- en intriest was.

Van een 8-urige werkdag uitgaande (ja ja, we weten het wel: de gemiddelde werkdag zal natuurlijk veeeeeeel langer zijn maar kom op zeg: ik reken nou even niet die gezellig doorbetaalde ‘functionele’ etentjes mee) komt dit in de praktijk neer op 343,75 euro.

Per uur. De kassa al gaat rinkelen op het moment dat de man ’s ochtends door de chauffeur van huis gehaald wordt. En dan is het krantje nog lang niet uit. Pffffff…..

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw