Bron: Pixabay

De Gewichtige Gek

Lief dagboek,
Ja, ik ben een dagje te laat, ik weet het. Voortaan ga ik m’n dagboek op vrijdag publiceren. Het is een experiment dus het kan zomaar weer donderdag worden maar goed, voor nu lijkt vrijdag me eventjes gezellig.

Goed, daar ben ik weer. Vriendin M. belde, ze had niet veel bijzonders. Man van M. is een week voor z’n werk weg. ‘Ik ben aan het genieten’ vertelde ze. ‘Wat is het heerlijk om soms het huis even voor jezelf te hebben. Ik vind het echt niet erg als hij regelmatig even weg moet’.
Heb M. geadviseerd haar man te stimuleren een baan op een olieboorplatform te zoeken. ‘Dan ben je vaak alleen’.
M. heeft beloofd erover na te denken.

Vrijdag 31-03
Vandaag de verjaardag van pa gevierd. Ouders logeren hier en hebben hele ochtend in de tuin gezeten, was prachtig weer. Vriendin L. (buurmeisje uit Suriname) logeerde ook hier dus het was supergezellig. Pa ging vissen – het mooie weer was het beste verjaardagscadeau dat hij zich maar kon wensen – en moe, vriendin L. en ik gingen de stad in. ’s Avonds gevulde sopropo gegeten. En Antroewa met gehakt. (Antroewa is ook een Surinaamse groente).

Zondag 02-04
‘Ik was helemaal vergeten dat het gisteren 1 april was’ zei buuf Annie, de vriendin van oom H. ‘Zo stom. Ik had namelijk je oom in de maling willen nemen – ik had tegen hem willen zeggen: ‘Ik zie deze relatie niet meer zitten, het lijkt me beter als we uit elkaar gaan’.’
‘Wie weet had hij wel heel enthousiast gereageerd’ zei echtgenoot. Hij wierp een nadenkende blik op me die ik niet helemaal thuis kon brengen.

Maandag 03-04
Ik zie er niet uit dagboek, heb dikke ogen van – volgens mij – hooikoorts. Zo irritant. Ik zie eruit alsof ik de hele nacht gehuild heb. Met moe even stad in en borrel gehaald bij oom C. Was enorm gezellig. Had gistermiddag ook met oom C. op terras van Anna Casparii gezeten dus we hebben weer flink bijgepraat.

Woensdag 05-04
Man van vriendin G. (de vriendin die in een scheiding ligt) belde. Hij wilde ook zijn kant van het verhaal eens vertellen.
‘Waar twee kijven hebben twee schuld’ zei hij.
‘Helemaal mee eens’ zei ik.
‘En omdat de sfeer thuis zo vreselijk was is het niet zo vreemd dat ik buiten de deur wat gezelligheid ging zoeken’ ging hij verder.
‘Tuurlijk’ beaamde ik.
Man van G. zweeg hulpeloos. ‘Veroordeel je me nu?’
‘Natuurlijk niet’ zei ik (en dat meende ik dagboek). ‘Je moet maar zo denken’ voegde ik er bemoedigend aan toe: Elke heilige heeft een verleden en elke zondaar heeft een toekomst. Dat is een spreuk van Oscar Wilde’.
‘Tja’ zuchtte man van G. weifelend. ‘Daar heb ik nu niet veel aan’.
‘Misschien wel’ sprak ik waarmee ik onbedoeld misschien toch de indruk wekte dat ik hem veroordeelde maar dat doe ik niet. Echt niet.

Vrijdag 07-04
Vanmiddag gingen man en ik naar Bolsward en hebben heerlijk in het zonnetje op een terrasje gezeten. Daarna ging man naar zijn favoriete slager en ik zei: ‘Ga maar, ik duik even de Zeeman in’. Ik weet het dagboek: er zijn talloze mensen die zich niet in een Zeeman willen vertonen om een voor mij compleet onduidelijke reden maar gelukkig behoor ik niet tot die categorie. Er is niets mis met de Zeeman. Vind ik.

Ik wilde net naar binnen stappen toen ik het gesprek voor de deur van de winkel opving dat plaatsvond tussen twee vrouwen.
‘Je denkt toch niet dat ik die winkel in ga?’ zei een van de vrouwen tegen haar vriendin. Ze keek ontzet. ‘Werkelijk…’ zei ze erachteraan.
De vriendin haalde haar schouders op, kennelijk gewend aan het idiote gedrag en liep naar binnen.

Ik bekeek de vrouw die demonstratief buiten bleef staan. Op zich leek ze een normaal mens. ‘Zo ziet een omhooggevallen idioot er dus uit’ constateerde ik. Toen ik even later met een Zeemanzakje in de hand naar buiten liep stond ze er nog. Ik kon het niet laten iets te zeggen dagboek. ‘Leuke winkel’, grijnsde ik als een hondsdolle hyena. ‘Je zou er ook eens moeten kijken. Je komt er nooit met lege handen weg’.

Ze zei niks en staarde me met een holle blik aan. De gek.

11 gedachten over “De Gewichtige Gek”

  1. Ik draag Zeeman sokken en nylons. Zoals ik handig ben met die laatste kan ik ze maar beter niet te duur kopen (en neen, de duurdere zijn niet sterker, echt niet!)

  2. Ellie Schmitz

    Ik had je al gemist, maar gelukkig heb ik je toch nog kunnen lezen. Benieuwd wat ‘vrijdag’ jou brengt! Weer genoten!

  3. Natuurlijk gaat ze niet naar Zeeman. Kom je al dat ondermaatse volk tegen. En je kunt er ook niet van die handige zakjes kopen om je kouwe kak in te doen.

  4. Mijn studerende kleindochter werkte tijdje met veel enthausiasme bij Zeeman en bracht een mooie shawl voor me mee die ik nog steeds met veel plezier draag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw