typewriter-5626841_1280

De Gewetenloze Vrouw

Hallo lief dagboek,
Wat kwam er laatst weer een enorme hoeveelheid rook uit de schoorsteen van de Omrin. Wordt het geen tijd dat er gasmaskers uitgedeeld worden in Harlingen en omgeving? Ik vind dit niet bepaald gezond.
‘Ze kunnen de schoorsteen er net zo goed vanaf halen’ brulde man van vriendin M. ‘Dat ding dat er nu bovenop staat kun je niet serieus nemen.’
‘Tja’ zei ik.

Maandag 25 april
Pa, oom H. en buuf Annie kwamen eten. Aan tafel waren we het er unaniem over eens dat er toch echt een Staatsbank zou moeten komen.
‘Vroeger hadden we de Rijkspostspaarbank’ zei oom H. ‘Onbegrijpelijk dat we niet meer zo’n instituut hebben.’
‘Hoezo?’ vroeg buuf Annie afwezig.
Oom H. keek verwonderd. ‘Annie, je weet toch dat het bankwezen corrupt is en alleen maar gericht is op winstmaximalisatie? Dankzij die winstmaximalisatie kunnen veel mensen bij een bank zichzelf verrijken ten koste van de klant. Als je ziet wat we moeten betalen om gebruik te mogen maken van de diensten van de bank klopt het gewoon niet.’
‘Er klopt zoveel niet’ snikte ik.

Dinsdag 26 april
Het valt me op dat er zoveel bozige mensen zijn dagboek, en dat, hoe bozer deze mensen zijn, hoe meer Geweten (met een hoofdletter) ze hebben. In mijn hoofd noem ik deze groep voor het gemak dan ook maar ‘Het Geweten van Nederland’ en Het Geweten heeft eigenlijk permanent wel een reden om zich druk te maken. Mooi, om zo goed en integer te zijn dat je overal om je heen onrecht ziet. Ik zie dat minder snel. Vind dat wel treurig: betekent dit, dat ik een gewetenloze vrouw ben? Nare gedachte, moet ik toch wat aan doen.

Donderdag 28 april
‘Heb je gezien dat er iets van 8 leesbrillen in de fruitschaal liggen?’ vroeg man.
‘Eeeeehh’ reageerde ik gevat.
‘Heeft dat ook een reden?’
‘Vroeger bood ik wijn en sigaretten aan. Tegenwoordig duw ik mijn gasten een schaal met leesbrillen onder de neus. Zo gaan die dingen.’
Man knikte alsof hij het begreep. Hij begint trouwens aardig op te knappen na z’n longontsteking dagboek. Gelukkig maar.

Zondag 1 mei
Vanmiddag met man naar Jonas op de Nieuwe Willemskade en heerlijk in het zonnetje gezeten.
22.10 uur. Ga naar bed, ben gaar. Nicht N. uit Rotterdam logeerde bij nicht T. die vlak bij mij woont en we waren gisteren (en vanochtend) op pad.

Maandag 2 mei
De laatste aflevering gezien van Het Jaar van Fortuyn op NPO. De enorme haatcampagne die er toen vanuit de politiek en media tegen Fortuyn gevoerd werd blijft schokkend. Vriend P. (de filosoof) zei laatst: ‘Wat kwam zijn dood het pluche toch fantastisch uit. Er zullen die avond veel champagnekurken geknald hebben. Vervolgens kregen we 12 jaar Rutte. Hoera.’

Dinsdag 3 mei
Naar Bolsward en bij Blend (superleuke nieuwe tent bij het stadhuis) een overheerlijke latte macchiato gedronken en scones gegeten. Rechts van me, bij het raam, zaten een man en een vrouw. ‘Ze begint steeds opschepperiger te worden, het is gewoon vervelend’ hoorde ik de vrouw zeggen.
‘Het is gewoon een vervelend mens’ zei de man. ‘Ik heb zelden zo’n vervelend mens gezien.’
‘Ja, zo kan ‘ie wel weer’ zei de vrouw.

Woensdag 4 mei
Dodenherdenking. ‘We mogen nooit vergeten’ – klopt, we mogen nooit vergeten. En dat zullen we ook nooit doen. Maar betekent dat ook dat we iets geleerd hebben? Ik weet het niet hoor dagboek. Als ik naar de wereld om me heen kijk heb ik ernstig m’n twijfels.

Donderdag 5 mei
10.10 uur. Man zei: ‘Heb je gehoord dat er steeds meer kritiek op McDonalds komt?’
‘Schandalig’ snoof ik. ‘In de gemiddelde supermarkt wordt alleen maar meuk verkocht maar daar kunnen we niet omheen. Naar McDonalds gaan is optioneel, dat hoéft niet.’
10.25 uur. Hoe zit het eigenlijk met de suikertaks jongens? Voor de verkiezingen hebben jullie allemaal de mond vol over de suikertaks maar het is nu angstvallig stil.
10.31 uur. Weet opeens heel zeker dat de suikertaks er nooit komt. De suikerlobbyisten hebben weer gewonnen. Met nadruk op wéér.
10.37 uur. Voel opeens een bepaalde vorm van irritatie hierover in me opkomen. Zou ik dan toch een geweten hebben?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw