De Fabrieksinstelling

De Fabrieksinstelling

Hallo lief dagboek,
Had net een leuk gesprek met vriendin L. over een van haar laatste vakanties in Suriname. ‘God, wat is dat land afgegleden’ zei L. ‘Ik kreeg die keer een bon omdat ik verkeerd stond geparkeerd. De discussie was zeldzaam triest.’
De discussie was inderdaad tamelijk bedroevend en ging als volgt:
‘U mag hier niet parkeren.’
‘Huh? Ik zie nergens een bord?’
‘Dat maakt niet uit. Iedereen weet dat je hier niet mag parkeren. Als u het niet weet omdat er geen bord staat dan moet u het vragen!’
Tot haar grote woede kreeg L. een vette bon. Moest er wel om lachen, maar het blijft natuurlijk bizar dat mensen zoveel behoefte hebben om van een samenleving een chaotische puinhoop te maken.
Goed, tijd voor mijn dagboek en ik begin bij:

Vrijdag 22 maart
‘Is er al iets bekend over de Burger King bij de school?’ vroeg ik aan man. Hij had nog niks gehoord, zei hij. Is het overigens een idee om er, naast een gokhal en een bordeel, ook een Jamin bij te doen? Winstbelang weegt immers veel zwaarder dan gezondheidsbelang en aan al die kinderen valt héél wat te verdienen. Kennelijk.

Zaterdag 23 maart
23.05 uur. Ga naar bed. Oom H. en buuf Annie waren op bezoek, aten pindasoep. Hadden het tijdens het eten over de ondergang van het westen. ‘Natuurlijk gaat het westen eraan’ zei oom H. ‘Alles wijst erop. Het goede nieuws is: we zitten in een grote cyclische beweging, alles herhaalt zich. Weliswaar zijn we dan honderden jaren verder, maar toch.’
Wow. Als dat geen goed nieuws is weet ik het niet meer.

Zondag 24 maart
Dochter is een weekje in Nederland. Zaten aan tafel en haalden herinnering op aan een verjaardag van een vriendinnetje waar ze €2,50 euro moest betalen voor de patat die ze had gegeten. We woonden nog maar net in Harlingen en ik dacht dat het hier de gewoonte was, maar dat bleek God zij dank niet zo te zijn.

Woensdag 27 maart
Weeeehhhh!! (Geluid van mijn huilen). Het schijnt dat er een Albert Heijn naast de nieuw te bouwen Lidl aan de Kimswerderweg komt. Doet het er dan werkelijk niet toe wat ik – en velen met mij – willen? We willen een Dirk van den Broek! Waarom nog een AH? Die hebben we toch al? Kortom: tijd voor een petitie: breng Dirk naar Harlingen.

Zondag 31 maart
Had grote pan met bruine bonen op z’n Surinaams gemaakt, speciaal voor pap die vandaag jarig is. Pa wordt echt een dagje ouder en behoorlijk vergeetachtig, maar toch won hij grandioos met Scrabble. Ongelooflijk.

Dinsdag 2 april:
Dagboek: ik ben geen econoom, sterker nog: bij een gemiddelde rekensom ben ik direct de kluts kwijt, maar mijn gevoel zegt me dat we die in dit land ondertussen ook goed kwijt zijn. HOE kan het dat de boodschappen niet meer te betalen zijn maar dat de overheid met het grootste gemak even 2.5 MILJARD op tafel gooit om een ASML hier in Hemelsnaam te houden? WAT gebeurt er toch? Er kloppen steeds meer dingen niet.

Woensdag 3 april
Ach, natuurlijk zou ik wel het een en ander willen schrijven over de situatie in de wereld maar er wordt al genoeg over gezegd en geschreven. Laat me dat dus vooral niet doen. Het enige dat ik te melden heb is: het is dieptriest dat wij, mensen, er zo een vreselijke chaos van maken. Ik moet vaak denken aan een uitspraak van Sun Tzu in zijn beroemde boek De Kunst van het Oorlogvoeren: ‘Alle oorlogsvoering is gebaseerd op bedrog’. Ik geloof het direct, daar zijn we ziek genoeg voor.
Kunnen we de wereld niet gewoon resetten naar de fabrieksinstelling?

1 gedachte over “De Fabrieksinstelling”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw