Hoe weet je nu zeker dat JIJ dat denkt

De antwoorden van moe

Hallo lief dagboek,
Ik ga zo even een wandeling in het stadje maken want het is heel mistig en dan is de wereld zo stil en mysterieus, echt prachtig. Toen we net hier woonden genoot ik altijd enorm van de misthoorn, dat geluid was heel bijzonder. Het blijft onbegrijpelijk dat dat ding weg moest. In een havenstad als Harlingen hoort gewoon een misthoorn maar ja, wie ben ik. Als ik later terug ben begin ik met mijn dagboek.

13.20 uur. Zo, ben terug, was leuke wandeling. Had zin in een warme chocolademelk met slagroom van Wallys maar ja: alles is nog dicht. Wat een krankzinnige wereld is het geworden. Anyway, tijd voor mijn dagboek en ik begin bij:

Niet normaal
Luisterde net naar de regeringsverklaring waarbij ik Rutte hoorde zeggen: ‘Lang niet iedereen staat met de rug naar anderen’.
‘Klopt’ knarsetandde ik. ‘Lang niet iedereen. Maar jij wel vriend.’
Eigenlijk moet ik die tv uitzetten want ik erger me teveel. Nu zei Rutte net dat het niet normaal is dat iedereen tegenwoordig bedreigd wordt. ‘Als je het niet normaal vindt waarom doe je er dan niks aan??’ schreeuwde ik tegen de tv. ‘Je laat het toch toe?’
‘Je begint op oom H. te lijken hoor,’ zei man waarschuwend. ‘Je zal wel weer hormonaal zijn maar toch.’
Deed alsof ik man niet hoorde.

De oefeningen
Even naar vriendin M., haar man zat op een bankje voor de deur en keek afwezig.
‘Hij is aan het bedenken hoeveel keer hij zijn leven GENIEST heeft. Er moet een gemiddeld getal zijn volgens hem. Dit noemt hij geestelijke ontspanningsoefeningen. Zucht.’
Haha.

De ouderenhaat
Was trouwens vergeten te vermelden dat oom H. bijkans een hartverzakking kreeg over het feit dat ene Soumaya Sahla (ex-lid van de Hofstadgroep en ex-terrorist) adviseur van Rutte en de VVD is. ‘Het feit dat dit gebeurt zegt veel over de ondergang van dit land,’ brulde hij. ‘Als dit kan moet íedereen met een strafblad voortaan ambtenaar kunnen worden.’ Over het ontkoppelen van de AOW was hij heel stellig: ‘Ik heb al eens eerder gezegd dat ze in dit land álles doen om de oudjes onder de grond te stoppen. Ze willen dat we in rap tempo het loodje leggen zodat het graaien in de pensioenkassen kan beginnen. Dit sarren en treiteren van ouderen kom je in geen enkel ander land tegen.’
Hij keek opeens heel triest.

Liedje van de Week
Dat is Tonight Is The Night I Fell Asleep At The Wheel van Barenaked Ladies. Echt leuk.
Heb het gevoel dat hormonen een beetje gekalmeerd zijn. Laten we het hopen, de afgelopen maanden waren wat dat betreft niet fijn. Het is wel treurig dat de overgang nog steeds een ondergeschoven kindje is hoor dagboek. Als mannen dit hadden moeten doorstaan was er ALLANG een oplossing bedacht voor deze ellende. En dan te bedenken dat vrouwen in de jaren 50 en masse opgesloten werden of dat hun baarmoeder eruit gehaald werd omdat ze ‘hysterisch’ waren.

De antwoorden van moe
Vandaag, 26 januari, is het 4 jaar geleden dat mijn liefste moe…ergens anders ging wonen. Elke dag heb ik in mijn hoofd een klein gesprek met haar en soms moet ik glimlachen om de dingen die ze zegt. Neem nou bijvoorbeeld het gesprekje van zojuist:

Mam? Het is vandaag alweer vier jaar geleden.
Vier jaar geleden dat wat?
Dat je…verhuisde mam.
O gut kind, is het al vier jaar geleden? Dat je dat bijhoudt!
Ja, natuurlijk houd ik dat bij. Je moest eens weten hoeveel ik aan je denk en hoe graag ik je zou willen spreken.
We spreken elkaar toch elke dag?
Ja, IK doe dat. In mijn eigen hoofd voer IK gesprekken met je. In mijn eigen hoofd vul IK jouw antwoorden in.
Och kindje toch. Je dénkt dat jij mijn antwoorden invult maar misschien vul IK ze wel in.
(Lange stilte). …Uhhh……Je bedoelt dat je…dat ik…dat wij…?
Precies. Waar komen mijn antwoorden anders vandaan? Die bedenk je echt niet zelf.

Daar wist ik niets op te zeggen. Toen begon ik te glimlachen en was het alsof moe heel dichtbij was. Dat moet ook wel; waar zouden haar antwoorden anders vandaan komen? Die kan ik zelf inderdaad niet bedenken.

**********

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw