© Pixabay big-ben-3775181_1280

Davids Referendum

Leuk, die David Cameron, de premier van Engeland. Ik heb nooit zo op de man gelet en de politiek die in Engeland gevoerd wordt is ook iets dat ik eigenlijk totaal niet volg, maar dit vind ik toch wel heel cool van de man.

Wat wil die David Cameron nou? Hij wil een referendum!!! David Cameron wil dat de bewoners zélf mogen beslissen of ze nog langer lid willen blijven van de EU. Dat hele EU-debacle is natuurlijk iets dat überhaupt nooit had mogen plaatsvinden, maar die discussie is hier – vooralsnog – niet mogelijk. Komt nog wel. In Engeland hebben ze het licht inmiddels wel gezien lijkt het. Waar in Nederland het ‘Licht Uit Zou Gaan’ als we ons niet zouden onderwerpen aan de toren- en ondraaglijk hoge financiële eisen van het EU-orgaan, denkt Engeland nu: ‘hang on. Misschien kan het ook anders’ en gelijk hebben ze.

Wat zou het leuk zijn om eens te zien dat het WEL werkt, zo’n referendum!! Ik kan me ons laatste referendum nog goed herinneren. Dat ging over de invoering van de EU-grondwet. 61.5% van de mensen sprak zich uit tegen de invoering van deze armzalige en miserabele wet. Duidelijker kan haast niet zou je denken. Toch? Maar nee, kennelijk was het toch nog wat onduidelijk. Via een slinkse manoeuvre wist Balkenende namelijk toch nog zijn handtekening onder het verdrag van Lissabon te plaatsen en ons daarmee definitief de verdoemenis in te helpen.

De Engelsen hebben het beter bekeken. Niks ‘het licht gaat uit.’ Hel en verdoemenis werd er gepredikt in die tijd. Als we ons niet blind in de poel van narigheid die EU heet zouden storten dan konden we eigenlijk net zo goed dood kunnen zijn, daar kwam het feitelijk wel zo’n beetje op neer.

Nou, we hebben het gezien. Het is een schande wat ons door de strot gedouwd is en wat ons nog te wachten staat is ook niet al te best. De eisen worden steeds hoger, het volk mag betalen en om aan de rekeningen te kunnen voldoen wil het braafste jongetje van de klas (lees: Nederland) dat we steeds meer inleveren. Dus worden we gekort op onder meer de pensioenen en lacht de rijke Griekse bovenlaag zich kapot. Kunnen ze nog even doorgaan met zich te verrijken ten koste van de minder bedeelde Grieken en andere Europeanen.

Maar dan David Cameron!! Hulde! Voor mij ben je nu de held uit de ‘Die Hard’- films. Je bent voor mij de vleesgeworden rechtvaardigheid! Je bent bereid je te verdiepen in wat het volk wil en aan die hele EU hebben jullie Engelsen ook maling. Fantastisch! Zo’n referendum zou in Nederland Godsonmogelijk zijn. De uitkomst is namelijk allang bekend en Den Haag heeft geen zin in dat gezeik. De gedachte alleen al maakt ze daar erg zenuwachtig en onrustig. Het morrende volk wordt wanhopig zoet gehouden met af en toe een gezapig of zalvend praatje – by the way Mark, hoe zit het met die 1000 euro die je ons beloofd had???? – en voor de rest probeert het pluche gewoon te doen alsof we gek zijn.

Ik denk dat ik maar in Engeland ga wonen. Daar weten ze pas echt wat democratie is. Hoewel: in Engeland zit ik met Queenie opgescheept en daar zit ik eigenlijk ook niet op te wachten. Heeft totaal niets democratisch, zo’n koningshuis. Misschien iets voor een volgend referendum David?

 

Foto AFP / Eric Feferberg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw